Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Oefentherapie bij Psychosomatische klachten

Wat is psychosomatisch?

Klachten of pijn in je lichaam kun je soms krijgen door stress, depressie of angst. Dit zijn psychosomatische klachten. Je klachten hebben dan geen lichamelijke oorzaak, maar zijn het gevolg van spanning.

Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als je steeds gespannen bent en niet meer kunt ontspannen, dan herstelt je lichaam en geest zich niet genoeg. Zo ontwikkel je psychosomatische klachten.

Wat zijn symptomen van psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, waarbij de arts geen medische oorzaak kan vinden. Er is dus geen ziekte of aandoening die de oorzaak is van je klachten.
Soms was er wel een ziekte, maar blijven de klachten bestaan terwijl de ziekte al over is. Toch ervaar je échte lichamelijke klachten. Je verzint het niet en de klachten gaan niet vanzelf over.

De volgende klachten kunnen symptomen psychosomatische klachten:

Pijn

Stress

Slaapproblemen

Ademhalingsproblemen

Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

Ook Aanhoudende Lichamelijke klachten vallen onder psychosomatische klachten. ALK zijn lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren, waarbij grondig medisch onderzoek geen duidelijke lichamelijke (somatische) oorzaak aan het licht heeft gebracht. Dit type klachten wordt ook wel SOLK genoemd (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten).

Oorzaken psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Je kunt stress en spanning ervaren door bijvoorbeeld:

Ook hoe je met problemen omgaat heeft invloed op het ontstaan van psychosomatische klachten.

Behandeling: wat te doen bij psychosomatische klachten?

We gaan samen op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. We nemen tijdens de intake jouw persoonlijke situatie door. We bespreken je hulpvraag en klachten en het effect hiervan op je dagelijkse leven. Als het nodig is doen we een lichamelijk onderzoek en kijkt ik naar je houding en manier van bewegen.

Samen bepalen we waar we aan gaan werken. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden. Samen werken we aan:

Tijdens de oefentherapie behandeling werk je aan het verbeteren van jouw lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan. Ik leer je beter met stress om te gaan en zo je lichaam en geest weer in balans te brengen

Je krijgt adviezen en oefeningen die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijks leven. Zo leer je wat je zelf kunt doen om je klachten te voorkomen of aan te pakken.

Wil jij graag leren hoe je weer grip kunt krijgen op jouw klachten. Maak dan een afspraak voor meer informatie of een behandeling.  Voor de Oefentherapie bij Psychosomatische klachten kun je me vinden bij Oefentherapie Friesland in Lemmer of bij  Zandstra en vd Meer in Franeker.  Vraag bij het maken van een afspraak naar mij: Astrid Hoff