Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Oefentherapie bij Chronische pijn

Wat is chronische pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandelen van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn:

Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke situatie.

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt – naast het lichamelijk welbevinden- ook relaties, werk, vriendschappen, hobby’s. Het bepaalt hoe je de kwaliteit van jouw leven ervaart.

De pijn gaat vaak een eigen leven leiden en verandert daarmee je dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn. Of je negeert de pijn en bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Iedereen die met chronische pijn te maken heeft beleeft dat op zijn eigen manier en gaat er op zijn eigen manier mee om. De behandeling is daarom niet standaard maar wordt op maat gemaakt.
Ook de behandelduur wisselt per persoon.
Samen werken we aan vaardigheden aan die jou helpen bij het omgaan met chronische pijn. Hierbij ben ik als ,oefentherapeut, als het ware je coach.

De behandeling richt zich erop:

 

Tijdens de behandeling werken we samen aan:

  1. Leren omgaan met de pijn

Om goed met de pijn en de gevolgen om te kunnen gaan, is het belangrijk om te weten hoe pijn precies werkt. Hoe ontstaat pijn en welke factoren hebben invloed op pijn? Daarbij gaan we uit van jouw situatie. Je leert manieren waarmee je zelf invloed kunt hebben op de pijn. Denk hierbij aan:

  1. Evenwicht belasting-belastbaarheid

Je krijgt handvatten aangereikt voor een gezond evenwicht tussen:

Je leer, hoe af te wisselen tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energienemers. Vanuit een goede balans bouw je je conditie, of de voor jou belangrijke activiteiten verder op.

  1. Lichaamsbewustwording/ontspanning

We gaan aan de slag met lichaamsbewustzijn: het vermogen om sensatie’s/emoties van bv. boosheid, verdriet, blij zijn, teleurgesteld zijn in je lijf waar te nemen en je bewust te worden van lichaamssignalen die duiden op spanning of ontspanning.
Dit helpt je om:

Je wordt je bewust van de manier waarop je jouw lichaam gebruikt en hoe jij dit kunt veranderen om beter te functioneren.

Al mijn kennis en ervaring van de afgelopen 35 jaar neem ik mee in de begeleiding/coaching van de chronische pijn client. Ik ben aangesloten bij Netwerk Chronische Pijn  dit is een landelijk netwerk van geschoolde oefentherapeuten waardoor de kennis up to date is en nieuw ontwikkelingen meteen door gevoerd worden bij de begeleiding/coaching. Alles om je te helpen weer grip te krijgen op jouw klachten.

Wil jij graag leren hoe je weer grip kunt krijgen op jouw pijnklachtenklachten. Maak dan een afspraak voor meer informatie of een behandeling.  Voor de Oefentherapie bij Chronische pijn kun je me vinden bij Oefentherapie Friesland in Lemmer of bij  Zandstra en vd Meer in Franeker.